Καστανιά, το “πίκρισμα” των μελισσιών, πριν από τα καλοκαιρινά μέλια.

Μία βαριά ξυλώδη μυρωδιά απλώνεται στον αέρα γύρω από το μελισσοκομείο..
Οι μέλισσες πετούν σαν τρελές μεταφέροντας στα πόδια τους μικρές κίτρινες μπάλες γύρης, η ανθοφορία της καστανιάς έχει αρχίσει να “δίνει”..


Στο νομό Χανίων η ανθοφορία της καστανιάς ξεκινάει στα τέλη Μαϊου με αρχές Ιούνη (κοντά στις ανθοφορίες της θρύμπας και της άγριας ρίγανης) και καλύπτει το “κενό” μέχρι την έναρξη της ανθοφορίας του θυμαριού, που είναι η ανθοφορία “στόχος” για τους περισσότερους μελισσοκόμους του νησιού.

Το μέλι της καστανιάς έχει μεγάλη διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα, έχει έντονη υπόπικρη γεύση και χαρακτηριστικό έντονο άρωμα.

Δηλαδή πιο απλά, στον τρύγο στα θυμάρια σε μελίσσια που έχουν “περάσει” από την καστανιά, με την απολέπιση των πλαισίων και την φυγοκέντρηση τους στο μελιτοεξαγωγέα, απελευθερώνεται η αποθηκευμένη γύρη της καστανιάς του Ιούνη και αλλάζει ταυτότητα στο μέλι..

Χαχαχ!

Οι μέλισσες συλλέγουν πιο έντονα στην καστανιά νωρίς το πρωί και τις απογευματινές “δροσερές” ώρες, έως αργά το σούρουπο.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις δυνατές ανθοφορίες, παρατηρώντας τις μέλισσες να εργάζονται στην καστανιά, μοιραζόμαστε λίγη από τη μυρωδιά, τη γεύση και την ενέργεια που μεταφέρουν από τα δάση, στην κυψέλη.