Καστανιά, το “πίκρισμα” των μελισσιών, πριν από τα καλοκαιρινά μέλια.

Μία βαριά ξυλώδη μυρωδιά απλώνεται στον αέρα γύρω από το μελισσοκομείο..
Οι μέλισσες πετούν σαν τρελές μεταφέροντας στα πόδια τους μικρές κίτρινες μπάλες γύρης, η ανθοφορία της καστανιάς έχει αρχίσει να “δίνει”..


Στο νομό Χανίων η ανθοφορία της καστανιάς, ξεκινάει στα τέλη Μαϊου με αρχές Ιούνη και καλύπτει (κοντά στις ανθοφορίες της θρύμπας και της άγριας ρίγανης) το “κενό” μέχρι την έναρξη της ανθοφορίας του θυμαριού, που είναι η ανθοφορία “στόχος” για τους περισσότερους μελισσοκόμους του νησιού.

Με την μεταφορά των σμηνών στα καστανοδάση, εξασφαλίζουμε στα μελίσσια μια πλούσια πηγή γύρης, υψηλού πρωτεϊνικού περιεχομένου.

Οι μέλισσες δυναμώνουν καθώς τρέφονται ποιοτικά, τα τσιμπήματα τους γίνονται επώδυνα, όπως και στην ανθοφορία της ερείκης.

Η βασίλισσα γέννα εντατικά, ο πληθυσμός του σμήνους αυξάνεται και αποθηκεύεται μεγάλη ποσότητα γύρης στις κηρήθρες, η οποία θα αξιοποιηθεί από το μελίσσι, την εποχή όπου η εύρεση γύρης έξω στη φύση θα είναι δύσκολη.

Το μέλι της καστανιάς έχει μεγάλη διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα, έχει έντονη υπόπικρη γεύση και χαρακτηριστικό έντονο άρωμα.
Στο μικροκλίμα του νομού Χανίων, η καστανιά δίνει κυρίως γύρη και λιγότερο μέλι, “χρωματίζει” μάλιστα με τους πολυάριθμους γυρεόκοκκους της και το θυμαρίσιο μέλι που θα τρυγήσουμε αργότερα στους θυμαρότοπους, με αποτέλεσμα να μετράμε πολύ λίγους γυρεόκοκκους θυμαριού σε εξαιρετικά θυμαρίσια μέλια (με βάση τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους).

Το φαινόμενο αυτό, η παρουσία δηλαδή πολύ υψηλού συνολικού αριθμού γυρεοκόκκων καστανιάς στην μικροσκοπική-γυρεολογική εξέταση θυμαρίσιου μελιού, χαρακτηρίζεται από τα χημικά εργαστήρια ως “περίπτωση τριτογενούς επιμόλυνσης από γύρη καστανιάς, αποθηκευμένης στα πλαίσια (στεφάνια) κατά την εξαγωγή στην φυγοκέντρηση”.

Δηλαδή πιο απλά, στον τρύγο στα θυμάρια σε μελίσσια που έχουν “περάσει” από την καστανιά, με την απολέπιση των πλαισίων και την φυγοκέντριση τους στο μελιτοεξαγωγέα, απελευθερώνεται η αποθηκευμένη γύρη της καστανιάς του Ιούνη και αλλάζει ταυτότητα στο μέλι.. Χαχαχ!

Οι μέλισσες συλλέγουν πιο έντονα στην καστανιά νωρίς το πρωί και τις απογευματινές “δροσερές” ώρες, έως αργά το σούρουπο.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις δυνατές ανθοφορίες, παρατηρώντας τις μέλισσες να εργάζονται στην καστανιά, μοιραζόμαστε λίγη από τη μυρωδιά, τη γεύση και την ενέργεια που μεταφέρουν από τα δάση, στην κυψέλη.