Συλλογή γύρης

Η γύρη των μελισσών είναι μία φυσική υπερτροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ενώ περιέχει επίσης λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Θεωρείται ισχυρό αφροδισιακό καθώς

αυξάνει την λίμπιντο, βοηθάει την γονιμότητα, δίνει ενέργεια, τονώνει το ανοσοποιητικό, έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
.

Οι μικροί χρωματιστοί κόκκοι, που μεταφέρουν οι γυρεοσυλλέκτριες στην κυψέλη, είναι η αμοιβή τους για την πολύτιμη εργασία της επικονίασης που επιτελούν (την γονιμοποίηση των λουλουδιών), με την μεταφορά γυρεόκοκκων (δομικό υλικό της γύρης) από τους ανθήρες ενός άνθους, στο στίγμα του ύπερου του ίδιου ή άλλου άνθους.

Η διαδικασία συλλογής της γύρης από το μελισσοκόμο, γίνεται με την γυρεοπαγίδα. Η γυρεοσυλλέκτρια κατά την επιστροφή της από τον αγρό στην κυψέλη, χάνει τους δύο σβόλους γύρης που μεταφέρει, περνώντας μέσα από τους πόρους της σήτας της παγίδας.

Οι κηφήνες κατά την επιστροφή στην κυψέλη, δεν μπορούν λόγω μεγέθους να περάσουν μέσα από την σήτα.. Δεν φτάνει η ταλαιπωρία, του να πετάς όλη την ημέρα κυνηγώντας παρθένες βασίλισσες, επιστρέφεις σπίτι και δεν μπορείς να μπεις μέσα ρε φίλε..