Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Το θυμαρίσιο μέλι

Written by : admin

Το θυμαρίσιο μέλι αποτελεί μία από τις πιο αρωματικές κατηγορίες μελιού, είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους καταναλωτές και παράγεται εκτός από τη χώρα μας μόνο στις χώρες, Κύπρο, Ιταλία, Μαρόκο, Γαλλία, Ισπανία και Νέα Ζηλανδία. Το θυμαρίσιο μέλι, η κορωνίδα των


ελληνικών ανθόμελων, χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερα έντονο και λουλουδάτο άρωμά του, το ανοιχτό του χρώμα και την έντονη γλυκύτητα του, που μερικές φορές αποδίδεται με το χαρακτηριστικό “κάψιμο” στο λαιμό.

Στην Ελλάδα το θυμαρίσιο μέλι παράγεται κυρίως από τα φυτά Coridothymus capitatus (θυμάρι, θύμος), Satureja thymbra (θρούμπι, θρύμπα), Origanum vulgare (ρίγανη) και Thymus vulgaris (θυμάρι έρπον, αγριοθύμαρο).

Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας παράγονται κάθε χρόνο περίπου 1.500 τόνοι θυμαρίσιου μελιού, με κύριες παραγωγικές περιοχές την νησιωτική και παραθαλάσσια Ελλάδα και κυρίως την Κρήτη, τα Κύθηρα και τα Δωδεκάνησα.

Ετυμολογικά το θυμάρι ή θύμος, όπως το ονόμαζαν οι αρχαίοι, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “θύω”, η οποία αρχικά σήμαινε “βγάζω καπνούς” και αργότερα “θυσιάζω”.

Η απόδοση αυτής της ονομασίας οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των θυσιών στους ναούς πραγματοποιόταν καύση αποξηραμένων κλαδιών θυμαριού.

Οι Σουμέριοι το χρησιμοποίησαν από το 3500 π.χ. ως άρτυμα και φάρμακο, ενώ οι Αιγύπτιοι που το ονόμαζαν “θαμ” το χρησιμοποιούσαν για την προετοιμασία των νεκρών.

Από την εποχή του Ομήρου, στην Ελλάδα το θυμάρι χρησιμοποιούνταν ως μπαχαρικό και πρόσθετο του κρασιού, αλλά παράλληλα αποτελούσε σύμβολο δύναμης και ανδρείας.

Ήδη από την αρχαιότητα ήταν γνωστό το αρωματικό θυμαρίσιο μέλι του Υμηττού, το οποίο εξαγόταν σε όλες τις χώρες του γνωστού τότε κόσμου.

Το θυμάρι αποτελεί μια σημαντική πηγή νέκταρος για τον Έλληνα μελισσοκόμο, οι αποδόσεις του όμως σε μέλι είναι άμεσα συνυφασμένες με τις κλιματικές συνθήκες.

Βασική προυπόθεση για την έντονη νεκταροέκκριση του είναι οι βροχές στα μέσα με τέλη της άνοιξης και ο ζεστός και υγρός καιρός κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ξηρούς ανέμους κατά την περίοδο αυτή μπορεί να οδηγήσουν σε σταμάτημα της νεκταροέκκρισης, με αποτέλεσμα τη μη συγκομιδή θυμαρίσιου μελιού.

Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική και στην αρωματοθεραπεία, ενώ το θυμαρίσιο μέλι λόγω του υψηλού φαινολικού του περιεχομένου, αποτελεί αντικείμενο μελέτης προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές αντικαρκινικές του δράσεις.

Ετικέτες :

Κοινοποίηση :

Tελευταίες Δημοσιεύσεις

Κατηγορίες

Experience The Best Honey Ever Made

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.